0

Menu

De meren, rivieren en watervallen van de Parel van Afrika

Beleef Uganda vanaf het water

De Parel van Afrika, zoals Uganda ook wel wordt genoemd, staat bekend om de grote diversiteit aan landschappen. Het noorden van het land heeft ruige savannes (bijvoorbeeld in Kidepo Valley National Park) en het zuiden wordt gekenmerkt door de oeroude regenwouden zoals Bwindi Impenetrable Forest. In het westen van Uganda vind je de besneeuwde bergen van het Rwenzori-gebergte en de zuid-oostgrens van Uganda wordt bepaald door het Victoriameer. Het Victoriameer is een van de bekendste wateren van Uganda, maar door het hele land vind je rivieren en meren. Er valt tijdens je reis naar Uganda dus ook voldoende te ontdekken op en rond het water. In deze blog nemen we je mee naar de meren, rivieren en watervallen die zo essentieel zijn voor het leven in dit Afrikaanse land. 

De meren als voedselbron van Uganda

De meren in Uganda zijn voor mensen, dieren en planten essentieel. Het Victoriameer is bijna net zo groot als Nederland en België samen. Het meer grenst aan het zuidoosten van Uganda en is de bron van de Witte Nijl. Het meer is van groot belang voor de lokale bevolking. Rond het meer zijn naast de steden Kampala en Entebbe veel dorpen te vinden en de visserij is een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Ondanks dat Uganda niet aan zee grenst, bieden de oevers van en eilanden in het Victoriameer hagelwitte stranden om aan bij te komen na een lange reisdag. Het Edwardmeer ligt in het Queen Elizabeth National Park en aan de horizon zie je de majestueuze bergen van het Rwenzori-gebergte. Het Albertmeer is het op één na grootste meer van Uganda. De grootste roofdieren in het meer zijn de nijlkrokodillen. Andere dieren die je rond het meer kunt aantreffen zijn nijlpaarden en schildpadden. Het meer verbindt de Victorianijl met de Albertnijl. Het meer van Mburo is een van de vijf meren die volledig in het Lake Mburo National Park liggen. De meren zijn aan elkaar verbonden met grote oppervlaktes aan drassig land. Deze omgeving trekt bepaalde diersoorten aan, zoals zebra’s, nijlpaarden en luipaarden. Tijdens je bezoek aan Uganda ontkom je niet aan een bezoek aan een van de meren.

De Nijl als levensader van Uganda

De Witte Nijl ontspringt bij het dorpje Jinja aan het Victoriameer en kronkelt door Uganda. Daarna vervolgt de rivier zijn weg naar Zuid-Soedan en Soedan om uiteindelijk via Egypte uit te monden in de Middellandse Zee. Het eerste deel van de rivier is vernoemd naar het Victoriameer en wordt dus de Victorianijl genoemd. De rivier stroomt al vrij snel door het bekende Murchison Falls National Park en bereikt na de gelijknamige watervallen het Albertmeer. Hierna daagt de rivier de naam Albertnijl en stroomt in noordelijke richting. Vooral in de droge periodes van december tot februari, en in juni en juli is de Nijl van levensbelang voor veel dieren in de nationale parken. In deze maanden, maar eigenlijk het hele jaar door, vind je kuddes dieren langs de oevers die op hun beurt weer roofdieren aantrekken. Waarbij je bij safari misschien het eerst aan een autorit denkt, is een bootsafari over de Nijl ook een onvergetelijke ervaring. Tijdens onze verschillende rondreizen heb je de mogelijkheid om wilde dieren te spotten vanaf een boot, een unieke beleving om de flora en fauna van Uganda vanuit een ander perspectief te bekijken.

De kracht van het water: watervallen

Dat Uganda bekend staat om de adembenemende natuur in en rond de meren en rivieren is inmiddels duidelijk. Andere bijzondere fenomenen in het land zijn de watervallen. Doordat Uganda een waterrijk land is met veel hoogteverschil, zijn er tal van indrukwekkende watervallen te vinden. De bekendste zijn de Murchison Falls in het gelijknamige nationale park. Vanaf een hoogte van 43 meter wordt 300 kubieke meter water per seconde geperst door een breedte van nog geen 7 meter. De druk is zo groot dat je de grond rond de waterval voelt trillen. Je kunt zowel met een boot de watervallen van beneden bekijken, als van bovenaf het geweld van het water ervaren. Het is een zware klim, maar als je eenmaal boven op de waterval staat, maakt het uitzicht gelijk alles goed. Als je toch in dit nationale park bent, mogen de Karumawatervallen niet op de lijst ontbreken. Waar de Murchison Falls bekend staan om de smalle doorgang en de grote kracht, liggen de Karumawatervallen watervallen in een veel breder deel van de Victoria Nijl. Meer in het oosten vind je de Sipi Falls. Door de grote hoogte misschien wel de meest fotogenieke watervallen van het land.

Praktische informatie

  • De Parel van Afrika is een unieke en verrassende bestemming. In deze blog over Uganda vertellen we je meer over unieke ervaringen in Uganda.
  • Lees meer over gezond op reis en de benodigde vaccinaties.
  • Wil je tijdens je reis meerdere nationale parken bezoeken? We bieden verschillende zorgvuldig samengestelde safari-reizen aan op ons platform.
  • Tijdens je verblijf zul je overnachten in verschillende comfortabele en unieke lodges.
  • Naast de nationale parken kent Uganda veel andere hoogtepunten.

 

 

Credit fotoheader: iStock – MattiaATH

Boek vandaag nog

Enthousiast geworden?

Ook interessant

Ook interessant

Onze partners