0

Menu

Gorilla trel

Hoe ziet een gorilla trekking eruit?

Hoe ziet een gorilla trekking eruit?

Tijdens een reis door Uganda is het zien van berggorilla’s een must. Maar hoe ziet zo’n gorilla trekking er nu eigenlijk uit? In deze blog vertellen we je wat je van deze ervaring kan verwachten én hoe je je goed voorbereidt op de trekking.

Een goede voorbereiding

Voor een gorilla trekking reis je af naar Bwindi Impenetrable Forest National Park, dit is het leefgebied van de berggorilla’s.

Bij je accommodatie of bij het rangerstation kan je geschikte chaps en een stok lenen voor de trekking. Je moet er zelf voor zorgen dat je geschikte kleding mee hebt. Denk bijvoorbeeld aan een lange broek, schoenen met goede grip, een regenjas en een pet. Voor het bezoeken van de gorilla’s heb je ook een vergunning nodig, dit kan je direct aanvragen bij het boeken van je reis.

 

 

De briefing

De trekking begint altijd vroeg, dit komt doordat het tussen de 30 minuten en 4 uur kan duren voor je gorilla’s gevonden hebt. Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent bij het rangerstation. Je krijgt hier in de ochtend namelijk een uitgebreide briefing met wat je wel en niet mag doen tijdens de trekking. Daarna word je in groepen ingedeeld en zal je samen met de rangers de bergen in trekken.

Het gaat beginnen!

Het gebied kan redelijk steil zijn, dit hangt natuurlijk af van de plek waar de gorilla’s zich op dat moment bevinden. Ook kan je ervoor kiezen dat er een zogeheten porter met je meeloopt. De porter zal je helpen bij het dragen van je spullen en een helpende hand bieden bij een steile helling.

Samen met een groep ga je het oerwoud in. Nu begint het avontuur pas echt. Je zal al snel merken dat de lucht anders ademt door de grote hoogte, maar hier wen je redelijk snel aan. Geef vooral duidelijk aan bij de rangers als je even wilt bijkomen, hier is alle mogelijkheid voor.

De gorilla's zijn gespot

Tijdens de trekking zal je merken dat de rangers continu in contact zijn met de andere rangers. De gorilla’s worden goed in de gaten gehouden, dit is voornamelijk om de dieren te beschermen tegen mogelijk stropers, maar hierdoor weten de rangers ook ongeveer waar de dieren zich bevinden. Zo kan je de gorilla’s mogelijk sneller vinden en is de kans dat je berggorilla’s ziet heel groot.

Als je eenmaal in de buurt bent van de gorilla’s zal de ranger je vragen om je rugzak en stok achter te laten bij de andere rangers. De stok kan namelijk dreigend overkomen op de gorilla’s en eten en drinken kan ze aanwakkeren om naar je toe te komen. Neem voor je je rugzak achterlaat nog een grote slok water.

Een euforisch moment

De gorilla’s bevinden zich meestal op een stuk dichtbegroeid oerwoud. De rangers slaan daarom met een machete een weg door de planten heen. Luister goed naar de rangers, zij luisteren namelijk geconcentreerd naar de geluiden om hun heen om zo de gorilla’s te lokaliseren. Als je eenmaal een gorilla hebt gespot, beleef je een euforisch gevoel. Deze spierbonken van dichtbij zien, is toch wel echt een once in a lifetime experience.

Spot de grote zilverrug

Ook nu is het belangrijk om weer goed naar de ranger te luisteren. Ze geven duidelijk aan waar je kan staan en hoe dicht je bij de gorilla’s mag komen. Met een beetje geluk zie je ook de zilverrug gorilla. Doordat dit de leider van de groep is, en dus vrij dominant, kan het zijn dat de zilverrug soms een stap naar de groep doet. Dit doen ze om te testen en hun macht te laten zien. Tijdens de briefing wordt duidelijk verteld dat je stil moet blijven staan en dan rustig naar achter kan lopen. Het laatste wat je moet doen is rennen. Het is een spannende ervaring, maar ook een hele mooie!

Meestal blijf je ongeveer 1 uur bij de gorilla’s, daarna ga je weer rustig aan terug naar de andere rangers en je rugzak. Eenmaal terug bij het rangerstation krijg je een welverdiend gorilla trekking certificaat. Het enige wat je nu nog staat te doen is nagenieten van een prachtige ervaring!

Enthousiast geworden?

Boek vandaag nog je droomreis!

Ook interessant

Onze partners