0

Menu

Afwisselende natuur in de Parel van Afrika

5 adembenemende nationale parken in Uganda

Uganda wordt ook wel de ‘Parel van Afrika’ genoemd en de belangrijkste reden hiervoor is de prachtige en afwisselende natuur. Het land kent maar liefst 10 nationale parken. Een van de belangrijkste functies van de parken is het beschermen van de natuur. Van de oevers van het Victoriameer en de Nijl tot de savannes en dichtbeboste regenwouden, ieder gebied heeft zijn eigen unieke flora en fauna. In deze blog delen we onze 5 favoriete nationale parken met je.

Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park is opgericht in 1952 en ongeveer twee keer zo groot als de Veluwe en is het meest bezochte nationale park van Uganda. Het park ligt ingeklemd tussen het Rwenzori-gebergte met de eeuwige sneeuw en Lake George en is populair onder toeristen omdat je met een game drive vier van de Big Five kunt tegenkomen. Naast luipaarden, leeuwen, buffels en olifanten leven er nog 90 andere soorten zoogdieren in het park, zoals nijlpaarden. Verder voelen meer dan 600 vogelsoorten zich hier thuis. De kans is dus groot dat je bijzondere dieren tegenkomt tijdens een safari door Queen Elizabeth National Park. In het zuiden van het park ligt het Ishasha-gebied. Hier vind je leeuwen die overdag in bomen klimmen om de schaduw op te zoeken, uniek gedrag voor deze diersoorten die in andere delen van Afrika het liefst dicht bij de grond blijven. Ben je enthousiast geworden? Boek de de 21-daagse reis en beleef Queen Elizabeth Park National Park zelf!

Bwindi Impenetrable Forest

Vanuit Queen Elizabeth National Park reizen we naar het zuiden en komen we uit in Bwindi Impenetrable Forest. Ondanks dat dit nationale park veel kleiner is – ongeveer even groot als Vlieland – mag je dit park zeker niet overslaan tijdens je reis. De naam onthult het al een beetje, maar dit park bestaat uit een dichtbegroeid regenwoud. Door de dichte begroeiing was het park lange tijd moeilijk toegankelijk en hierdoor is het vrijwel 25.000 jaar niet aan ecologische veranderingen onderhevig geweest. Tegenwoordig is het park onder begeleiding van een gids goed te bezoeken. Wat dit park uniek maakt zijn de berggorilla’s die je kunt spotten tijdens een gorilla trekking. Verder kun je kennis maken met leden van de Batwa-stam. Zij vertellen je alles over hun cultuur, jachttechnieken en delen hun kennis over medicinale planten met je. Bekijk onze reizen en kom zelf oog in oog te staan met de berggorilla’s.

Kibale Forest National Park

Van de berggorilla’s reizen we door naar andere primaten die erg op ons als mensen lijken: chimpansees. Kibale Forest National Park ligt in het westen van Uganda en bestaat net als Bwindi Impenetrable Forest grotendeels uit tropisch regenwoud. Het park heeft een rijke en afwisselende flora en fauna. Veel verschillende vogels, amfibieën, reptielen en insecten voelen zich thuis in het park. Wat Kibale Forest onderscheidt van andere nationale parken in Uganda is het grote aantal primatensoorten dat er leeft. Van bavianen tot zeldzame l’oestaapjes, je kan ze hier allemaal tegenkomen. Een unieke ervaring die je zeker niet mag missen is een chimpansee trekking. Onder begeleiding van een gids ga je op zoek naar deze bijzondere dieren. Met bijvoorbeeld onze 9-daagse reizen kom je langs Kibale Forest National Park.

Lake Mburo National Park

Lake Mburo National Park is met 266km2 het kleinste nationale park dat we in dit artikel met je delen. Het ligt in het zuiden van de ‘Parel van Afrika’ en bestaat voornamelijk uit savanne. Daarnaast vind je er 5 meren met daar omheen drassig land. Deze landschappen trekken hele andere dieren aan dan bijvoorbeeld het tropische regenwoud in het westen van het land. Voorbeelden hiervan zijn zebra’s, impala’s en giraffen die in de rest van Uganda minder vaak voorkomen. Een andere bijzonderheid aan dit park is dat er geen grote roofdieren leven en daardoor is het relatief veilig om het park te voet of met een mountainbike te verkennen. Doe dit wel onder begeleiding van een gids, want ook dieren die alleen planten eten kunnen gevaarlijk zijn. Als je dieren vanuit een ander perspectief wilt bekijken raden we je aan om een boottocht te maken over Lake Mburo.

Murchison Falls National Park

In het noordwesten van Uganda ligt Murchison Falls National Park. Een andere naam voor dit unieke park is Kabalega National Park. Het meest bijzondere verschijnsel dat je hier vindt is een van de krachtigste watervallen ter wereld. Vanaf een hoogte van 43 meter wordt 300 kubieke meter water per seconde geperst door een breedte van nog geen 7 meter. De druk is zo groot dat je de grond rond de waterval voelt trillen. De waterval is met een hike van bovenaf te bekijken. Met een boot kun je de waterval juist van onderen ontdekken. Bijzondere dieren die je kunt tegenkomen zijn jachtluipaarden, hyena’s en de zeldzame Rothschild-giraffen met hun unieke patronen. Naast de krachtige waterval bevinden zich in het park meerdere kratermeren die met verschillende hikes te bezoeken zijn. Murchison Falls National Park is in zowel bij onze 14-daagse en 21-daagse reis inbegrepen.

Praktische informatie

  • De Parel van Afrika is een unieke en verrassende bestemming. In deze blog over Uganda vertellen we je meer over dit unieke land.
  • Wil je tijdens je reis meerdere nationale parken bezoeken? We bieden verschillende zorgvuldig samengestelde safari-reizen aan op ons platform.
  • Tijdens je verblijf zul je overnachten in verschillende comfortabele en unieke lodges.
  • Naast de nationale parken kent Uganda veel andere hoogtepunten.

Meer inspiratie?

Lees onze andere blogs

Enthousiast geworden?

Bekijk onze reizen

Ook interessant

Onze partners