0

Menu

De mooiste highlights in Uganda

Unieke ervaringen in de Parel van Afrika

Uganda is dé bestemming voor reizigers die de perfecte balans zoeken tussen wildlife spotten en genieten van een prachtige natuur. Er zijn tal van unieke ervaringen die Uganda onderscheiden van andere landen in Afrika. In deze blog vertellen je we over de mooiste activiteiten en plekken in de Parel van Uganda. Van oog-in-oog met gorilla’s tot eeuwige sneeuw in de bergen.

Gorilla-trekking

Tijdens een reis naar Uganda is het bezoeken van de Berggorilla’s  een must. Wereldwijd leven er nog ongeveer 1000 berggorilla’s in het wild, dit maakt het extra bijzonder om deze prachtige primaten in hun natuurlijke habitat te ontmoeten. Van te voren krijg je een uitgebreide briefing over de do’s en don’ts tijdens de gorilla-trekking. Onder begeleiding van een ranger zal je het Bwindi Impenetrable Forest intrekken om opzoek te gaan naar een groep berggorilla’s. De gorilla’s worden beschermd door de rangers, hierdoor weten ze ongeveer waar de gorilla’s zich bevinden. Dit scheelt een hele tocht om te gorilla’s te vinden, maar soms kan het alsnog 3 tot 4 uur duren voor je eindelijk een groep gevonden hebt. Bereid je dus voor op een lange wandeling met hier en daar een steile klim. Wanneer je eindelijk oog-in-oog komt te staan met deze bijzondere primaten, kan je je geluk niet op. Het is in ieder geval een once in a life time experience, die je zeker niet wilt missen tijdens je reis door Uganda.

Chimpansee-trekking

Om chimpansees te zien in Uganda, moet je naar het Kibale Forest National Park. Dit dichtbegroeide oerwoud staat bekend om de grote groepen chimpansees die tussen de bomen door slingeren. Tijdens een chimp-trekking neemt een gids je mee het oerwoud in. Waarschijnlijk hoor je al snel de geluiden van de chimpansees boven je galmen. Vaak zitten er ook een aantal op de grond. Luister hierbij goed naar de gids hoe je je moet opstellen. Naast de chimpansees kan je nog veel meer apensoorten ontdekken. Meer dan 13 verschillende soorten slingeren hier door de bomen. Het wemelt er ook van de vlinders in de meest felle kleuren.

ZIWA Rhino Sanctuary

Wil je de big five spotten in Uganda? Dan moet je een bezoek brengen aan de ZIWA Rhino Sanctuary. Door stroperijen waren de neushoorns namelijk voor een lange tijd verdwenen uit Uganda. Het dier is namelijk zeer gewild vanwege de kostbare hoorn die veel geld kan leveren. Om de neushoorns terug te brengen in Uganda is in 1998 de ZIWA Rhino Sanctuary opgericht en een bijbehorend fokprogramma. ZIWA kun je vinden ten zuiden van Kampala en ten noorden van Murchison Falls National Park. In het uitgestrekte park van de sanctuary kan je alsnog de neushoorn bewonderen in zijn natuurlijke habitat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de neushoorn ook weer terugkeert in de andere nationale parken van Uganda.

Rwenzori-gebergte

Wanneer je op vakantie gaat naar Uganda verwacht je geen eeuwige sneeuw tegen te komen, maar toch kun je deze mooie natuurverschijning in Afrika tegenkomen. De toppen van het Rwenzori-gebergte, ook wel bekend als ‘bergen van de maan’ zijn namelijk het hele jaar door bedekt met sneeuw. Dit is de grootste bergketen van Afrika en heeft zelfs een plaatsje op de UNESCO werelderfgoedlijst bemachtigd. Tijdens een wandeling door dit nationale park kom je de mooiste tropische bloemen en heidelandschappen tegen, maar ook watervallen en gletsjers. Een bijzondere variatie. Doordat het gebergte op de grens ligt met Congo, heb je tijdens de klim ook uitzicht over de mooiste valleien van dit land.

De Evenaar

Van eeuwige sneeuw naar de evenaar, deze loopt namelijk dwars door het land. Wanneer je op rondreis gaat door Uganda zal je meerdere keren de evenaar passeren. Je merkt hier eigenlijk niks van, maar op sommige plekken is dit wel duidelijk aangegeven. Bijvoorbeeld 75 km ten zuiden van Kampala, hier vind je een witte betonnen ring waar ‘Equator’ op staat. Perfecte plek voor een lekker toeristisch kiekje. Ook is er altijd lokale bevolking aanwezig die graag aan je laten zien of de waterkolk in een gootsteen de andere kant op draait op de verschillende halfronden. Zeker de moeite waard om hier een tussenstop te maken.

Enthousiast geworden?

Bekijk onze reizen en ontdek zelf de highlights van Uganda!

Ook interessant

Onze partners