Menu
Draag je steentje bij
Hoe reis je zo duurzaam mogelijk?
Als je op reis gaat naar Uganda zijn er verschillende manieren om je reis duurzamer te maken. Dat begint al bij het inpakken van je koffer. Kies bijvoorbeeld voor hervulbare flesjes voor shampoo en douchegel in plaats van wegwerpverpakkingen. Ook onderweg kun je bewustere keuzes maken. Door de CO₂-uitstoot van je vlucht te compenseren, draag je bij aan projecten die de uitstoot ergens anders verminderen of CO₂ uit de lucht halen.
Bij het kiezen van een verblijf kun je letten op hoe milieuvriendelijk de accommodatie is. In Uganda vind je diverse ecolodges die duurzaam zijn gebouwd, rekening houden met de natuur en de lokale gemeenschap ondersteunen. Ook de nationale parken van Uganda zetten zich in voor het behoud van flora en fauna en beschermen de rijke biodiversiteit.
Omdat kraanwater in Uganda niet drinkbaar is, zijn veel reizigers aangewezen op flessenwater. Om plastic afval te verminderen, kun je een hervulbare fles meenemen en deze steeds bijvullen vanuit een grote jerrycan. Verder is het een goed idee om zoveel mogelijk bij lokale restaurants en winkeltjes te kopen. Zo steun je direct de lokale economie én verklein je je ecologische voetafdruk.
Een extra steentje bijdragen
Wil je nog iets extra’s doen voor de lokale bevolking? Overweeg dan om spullen mee te nemen vanuit huis om uit te delen. Denk aan kleding, schoenen, speelgoed of iets kleins als pennen. Zulke spullen kunnen een groot verschil maken, bijvoorbeeld op school waar kinderen ze goed kunnen gebruiken.
Milieu-initiatieven in Uganda
Uganda zet zelf ook stappen om duurzamer te worden. Sinds 2007 zijn dunne plastic tasjes verboden, die eerder overal gebruikt werden. Dit helpt om zwerfafval en vervuiling terug te dringen. Ook het afvalbeheer is verbeterd: waar eerst maar 40% van het afval in Kampala werd opgehaald, is dat inmiddels toegenomen, waardoor minder afval op straat belandt of wordt verbrand.
Daarnaast zijn er initiatieven om schoner te koken. Traditioneel wordt er vaak gekookt op open vuur, wat veel rook veroorzaakt en slecht is voor de gezondheid en het milieu. Daarom worden er nu efficiëntere kooktoestellen gemaakt, door en voor de lokale bevolking. Deze ovens gebruiken minder hout en zorgen voor minder rook. Volgens Climate Neutral Group zijn hierdoor sinds 2006 al 10 miljoen bomen gespaard, is er 3,5 miljoen ton CO₂ minder uitgestoten en leven 2,5 miljoen mensen gezonder doordat ze minder rook inademen tijdens het koken.