0

Menu

Verantwoord reizen

Lees hier hoe je bewuster op reis kan naar Uganda.

Reis buiten het hoogseizoen

Er zijn meerdere manieren om een minder grote impact op de natuur te maken of om de lokale bewoners (financieel) te ondersteunen. Reis bijvoorbeeld vaker buiten het hoogseizoen. Zo kan overtoerisme voorkomen worden, wat ook bijdraagt aan een mooiere beleving van de bestemming. Verder helpt een bezoek in het laagseizoen ook lokale ondernemers, die het buiten het hoogseizoen vaak rustiger hebben.

Vlieg minder vaak, maar reis wel langer

Transport is vaak een grote bijdrager aan je CO2-uitstoot wanneer je op reis gaat. Hoe vaker je dus reist, hoe meer uitstoot je creëert. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor één lange reis in plaats van meerdere korte tripjes. Voor jezelf heeft het ook als voordeel dat je meer tijd hebt om de bestemming te ontdekken.

De langste reis die wij aanbieden op BeleefUganda.nl is deze 21-daagse safari.

We hebben een aantal tips voor je om je vliegreis bewust(er) te maken/te boeken. Zo maakt het bijvoorbeeld een verschil bij welke luchtvaartmaatschappij je boekt. Alle reizen die aangeboden worden op BeleefUganda.nl, maken gebruik van KLM als luchtvaartmaatschappij. Lees hier meer over verantwoord vliegen met KLM.

KLM is vooruitstrevend zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo waren zij in januari 2021 de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld met een commerciële vlucht waarbij het vliegtuig vloog op duurzame synthetische kerosine. Ook geven zij proactief tips hoe je als reiziger jouw voetafdruk verkleint. Een van de tips is bijvoorbeeld om minder bagage mee te nemen. Meer gewicht betekent namelijk ook een hoger brandstofverbruik. Verder is Air France-KLM vaker uitgeroepen tot leider in de luchtvaartsector bij de Dow Jones Sustainability Index. Dit is de belangrijkste indicator om te zien in hoeverre het bedrijf sociale en milieuvoorzieningen promoot.

Op de bestemming

Ben je eenmaal op de bestemming aangekomen? Dan zijn er nog een aantal dingen waarin je een bewuste keuze kan maken.

 1. Besteed lokaal: Wanneer je de mogelijkheid hebt om een aankoop te doen bij lokale ondernemers, dan raden wij dat ten zeerste aan. Je hebt hiermee een directe impact op de lokale gemeenschap en vaak komen de producten uit de streek. Enkele lokale ondernemers in Uganda zijn:
  Mugabiirwa Local Art Shop, Kardamom & Koffee, Ndugu Art Boutique Gallery en Endiro Coffee.
 2. Pas op met activiteiten met (wilde)dieren: Het laatste wat je op reis wil doen is het verstoren van de natuur en de wilde dieren die daar leven. Houd daarom altijd ruim afstand zodat de dieren niet schrikken. De activiteiten die vanuit Beleef Uganda aangeboden worden, naar bijvoorbeeld Bwindi National Park en Kibale Forest, worden enkel geboekt bij lokale organisaties die respectvol omgaan met de natuur. Volg tijdens een activiteit ook altijd de instructies van de gidsen op voor de mooiste ervaring voor jezelf en om zo min mogelijk impact te maken op de natuur.
 3. Ga wandelen of fietsen: Leuke activiteiten die ook nog eens geen extra uitstoot opleveren zijn wandelen en fietsen. Daarbij geeft het je de mogelijkheid om de omgeving te ontdekken op jouw eigen tempo. Bijzondere wandelingen die je in Uganda kunt maken zijn:
  1. Een gorilla tracking
  2. Een chimpanzee tracking
  3. Een tocht naar de Sipi watervallen

Wat de bestemming al doet

Ook op locatie word er aandacht besteed aan het milieu en natuurbehoud. Zo zijn er strenge regels voor natuurgebieden voordat zij nationaal park genoemd mogen worden en is er een reglement waar bezoekers zich aan moeten houden. Het is bijvoorbeeld verboden om van de paden af te gaan, planten en bloemen te plukken en wild te kamperen in de parken. Voor een gorilla tracking gelden specifieke regels waarbij het bijvoorbeeld niet toegestaan is om mee te gaan wanneer je verkouden bent en je mag de gorilla’s niet in de ogen aankijken. Al deze regels worden in de gaten gehouden door de Uganda Wildlife Authority.

Uganda is wel nog altijd een ontwikkelingsland en dit maakt dat er ook op het gebied van milieuvriendelijkheid nog veel te behalen valt. Ook het begrip van “sustainable travel” wordt steeds belangrijker tijdens het maken van een reis. Er zijn dan ook tal van mogelijkheden om je steentje bij te dragen aan een groenere leefomgeving van een bestemming.

 

Veilig op reis

Reisadvies

De kleurcode van Uganda is op dit moment geel. Dit betekent dat de veiligheidssituatie anders is dan in Nederland en het wordt geadviseerd om je van tevoren goed voor te bereiden. Lees op de website nederlandwereldwijd.nl alles over het reisadvies voor Uganda.

Reisvaccinaties

Om naar Uganda te reizen is een vaccinatie tegen gele hond verplicht (Vaccinatieopreis.nl). Dan zijn er ook nog vaccinaties die aangeraden worden afhankelijk van jouw situatie en reisplannen. Dit zijn o.a. DTP, Hepatitis A en BMR. Wij raden je aan om voor vertrek met een specialist te spreken en om de nodige vaccinaties te ontvangen.

Betrouwbare reisorganisatie

Kies bij het boeken van jouw reis altijd een betrouwbare reisorganisatie. Alle reisorganisaties die aangesloten zijn bij Beleef Uganda zijn ook lid van de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) danwel SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden).

Reis- en annuleringsverzekering

Het is verstandig om, voordat je op reis gaat, een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Het kan namelijk voorkomen dat je onverwachts hulp nodig hebt. Het is fijn als je dan kan terugvallen op je verzekering.

Onze partners